Чому університети займаються саме архітектурою процесора RISC-V

• аналізував Джим Терлі

Провідні університети світу традиційно виконують дослідження і розробки з різноманітними процесорними архітектурами. Так, пару десятирічь досліджувались RISC-процесори. Потім були VLIW, DSP. А тепер чомусь скрізь взялись за єдину архітектуру RISC-V.

Чому серед таких популярних архітектур, які є доступними для вивчення і дослідження в університетах, як ARM, x86, MIPS, SPARC, 8051, Clipper, PowerPC або PDP/11, усім знадобилась саме архітектура RISC-V?

Бо на неї ні в кого немає виключних прав.

Джим Терлі взяв інтерв’ю у кількох виробників чіпів, програмних компаній, дослідників, венчурних компаній, стартапів та різних представників цієї галузі. Переважна більшість називала причину цього, яка була в наступному. За дослідженнями передбачається комерційне впровадження і при цьому лише у архітектури RISC-V немає жодних перепон для цього у вигляді різноманітних юридичних захистів прав.

Так, процесори x86 досі захищені патентами, а заборона “ліцензування” усуває з огляду ARM, MIPS та інші архітектури ЦП.

Архітектура RISC-V не вважається такою, яка є дуже гнучкою, розширюваною, потужною, сучасною, яка виглядає естетично і т. д. Хоча є еквівалентні «безкоштовні» альтернативи як OpenRISC, SPARCv8, LEON, SuperH, навіть POWER. Але деякі з них є занадто складними, інші – мають недостатню щвидкодію і головне – у них немає такої екосистеми, яка так бурно розвивається, як у RISC-V, хоча і залишається значно скромнішою за, скажімо, екосистему ARM.

Але справжній вибір ґрунтується не на висновках технічних експертів, а на політиці та думці юристів. По-перше, державні установи не хочуть, щоб їхні наукові кошти витрачалися на проекти, які замикають їх на певний продукт. По-друге, вони можуть побоюватися зіткнення з ліцензійним або патентним законодавством, більше з тим, такі закони відрізняються від країни до країни та від товару до товару. Модифікація або реконструкція мікропроцесора юридично складна, навіть якщо це лише для експериментальних цілей. І якщо хтось все-таки виявив чи розробив щось із цього, що тоді? Він має переконатися, що його робота буде необтяжена подальшою судовою тяганиною.

Ціна і слава процесора можуть зростати і падати з багатьох випадкових причин. Навіть найкраще технічне рішення не є гарантією успіху. Іноді хороша підтримка програмного забезпечення допомагає продавати чіпи процесора. Іноді один великий клієнт підтримує переможця, а інші наслідують його приклад. Іноді це незвичайна бізнес-модель, або цінова стратегія, або просто удача. Як і в будь-якій формі еволюції, несподівані зовнішні фактори можуть вибракувати більшість рішень і змусити ті рішення, що вижили, хоча б замислитися, з якої причини вони залишилися.

Previous Article