Багато хто може займатися розробкою складних віртуальних модулів (ІP cores)

Багато хто може займатися розробкою складних віртуальних модулів (ІP cores)
– вважає аналітик Гаррі Сміт, виступивши на конференції DAC. (http://www.cadence.com/Community/blogs/ii/archive/2013/06/02/gary-smith-at-dac-2013-the-170m-soc-design-is-a-myth.aspx?postID=1324159).

Мається на увазі стійка думка, що зі зменшенням проектних норм істотно ускладнюється розробка нових мікросхем. За прогнозами , розробка нової мікросхеми може коштувати до 170 млн. дол. І таку розробку можуть дозволити собі тільки такі кити, як Інтел. Однак, Сміт переконує, що це не зовсім так.

Зараз розмір проектованого кристала визначається не рівнем технології виготовлення, а можливістю його проектування в строк і обмеженням споживаної потужності. При цьому перед розроблювачами мікросхем стоять два основних критерія: мікросхема не повинна споживати більше 5 Ват і повинна бути спроектована якнайшвидше.

Очікуються успіхи в роботах над енергозбереженням і автоматизацією проектування, які заплановані аж до 2027 р. Так, якщо в 2011 р. через зазначені вище обмеження, із близько 200 млн. можливих вентилів вдавалося освоїти в новій мікросхемі лише 11% цієї суми, то до 2027 р. цей відсоток зросте до 97% (із приблизно 12,7 млрд. вентилів).
Тепер про вартість розробки. Прогнозується, якщо бюджет проекту складе 50 млн.дол., то в 2027 р. за ці гроші можна буде розробити кристал з ємністю до 5 млрд. вентилів. Це не самий великий, але досить солідний кристал. У таких умовах можлива реалізація пристойного стартапа на, скажімо, 25 млн.дол. При цьому можна багато чого натворити з 3 млрд. вентилів.

Сміт також прояснив ситуацію з високорівневим синтезом (ESL). Він озвучив такі цифри кадрового складу в галузі:
Розроблювачі віртуального прототипу ІС – 129 346
Розроблювачі матзабезпечення для цього прототипу – 326 747
Розроблювачі системи тестування архітектури – 17 435

Вузьким місцем у технології розробки є те, що розроблювачі архітектури поняття не мають про її енергоспоживання й тому сумніваються, де ставити межу між апаратурою й матзабезпеченням. Адже оціночні дані про це можна одержати тільки від інженерів- розроблювачів рівня RTL. А ті у свою чергу, дотепер , як правило, далекі від алгоритмізації й програмування. І на жаль, перехід від RTL до ESL просувається значно повільніше, ніж хотілося.

Тому Сміт припускає, що за наступні 10-15 років повинні вирости такі інженери, які переростуть із рівня RTL до рівня ESL. Надія на молодих людей, які зараз краще розбираються в проблемах програмування, ніж їхні батьки.
Є надія, що галузь автоматизації проектування розширить свій вплив на світ розробки вбудованого матзабезпечення. Тому необхідно розробляти нові обчислювальні моделі, які необхідні як для архітекторів систем, так і для розроблювачів матзабезпечення. І для цього необхідні відповідні інвестиції.

У зв’язку із цим ринок засобів САПР мікроелектроніки повинен зрости з 6 млрд дол./рік зараз до 8,3 млрд.дол/рік в 2017 р., не враховуючи ринку послуг. І тут досить багато простору для нових стартапів, тому що ця галузь тільки на них і тримається.

Next Article

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *