ПЛІС з новою архітектурою

http://www.eenewseurope.com/news/fpga-startup-delivers-first-product

ПЛІС з новою архітектурою розробили у стартап-компанії Efinix Inc. (Santa Clara, Calif.) (http://www.eenewseurope.com/news/fpga-startup-delivers-first-product)

Ця компанія була заснована у 2012 році. Нещодавно вона отримала значні інвестиції від піонера ПЛІС Xilinx Inc., а також Samsung. І ось вона випустила першу серію мікросхем ПЛІС з архітектурою Trion, у якій використана технологія конфігурування Quantum. Спеціалісти Efinix стверджують, що така “квантова” технологія забезпечує 4-кратне збільшення ефективності в порівнянні з традиційними архітектурами ПЛІС.
Платформа Trion включає в себе конфігуровану логіку, лінії маршрутизації, вбудовану пам’ять та блоки DSP. Зараз вона виготовляється у процесі виробництва КМОН з нормами 40-нм китайською компанією Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC).

Зараз у цій серії є вісім різних кристалів у діапазоні ємності від 4000 до 150000 логічних таблиць, які підтримують стандартні інтерфейси, такі як універсальні порти вводу-виводу, PLL, генератори синхросигналів, MIPI, DDR, LVDS та інші.

Основним програмованим елементом «квантової» технології є змінюваний елемент логіки та маршрутизації (eXchangeable Logic and Routing, XLR). XLR-елемент може функціонувати як 4-вхідна логічна таблиця на основі LUT або матриця маршрутизації, яка вмикається у масштабовану, гнучку систему маршрутизації. Це нововведення учетверо покращує використання площі кристалу у порівнянні з традиційними ПЛІС, що призводить також до двохкратного зменшення споживаної потужності.

Конструкція нових ПЛІС потребує лише семи шарів металізації у порівнянні з традиційними ПЛІС, які мають 10–14 шарів. Менша кількість шарів металізації забезпечує здешевлення мікросхем та спрощує інтеграцію таких ПЛІС у ASIC чи ASSP.

Аналогічну за ефективністю архітектуру ПЛІС пропонує компанія Flex Logix. Але Flex Logix вибирає 6-вхідну логічну таблицю (LUT), стверджуючи, що це дає більшу продуктивність і кращу функціональну щільність.

Платформа Trion підтримується САПР (IDE) Efinix, яка розроблена самою компанією і забезпечує розробку проектів для цієї ПЛІС. При цьому підтримуються такі етапи розробки як ввід опису на рівні RTL, синтез, розміщення та трасування (P & R), синхронізація та генерація конфігуруючої послідовності. Причому, використовується відкрита інфраструктура розробки, що називається Verilog-to-Routing (VTR), яка мінімізує зусилля з розробки програмного забезпечення.

Компанія Efinix Inc. залучає до співробітництва по впровадженню нових ПЛІС усіх бажаючих.

Нещодавно стало відомо, що на основі технології Quantum фірма Xilinx збирається випускати ПЛІС нового покоління, які призначені для реалізації штучного інтелекту.

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *